Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape rouge

Eerste indruk

Rode Châteauneuf-du-Pape heeft veel te bieden. Het is een intense wijn die speelt met geuren en smaken van zwart en rood fruit, leer, anijs, zoethout en kruiden. Een spoortje balsamico zelfs en iets getoasts - afhankelijk van de leeftijd. Wat je proeft ervaar je in je mond als rond en zacht met een lange afdronk. Al vanaf zijn jonge jaren een plezier in je glas, vanaf een jaar of vijf komt deze wijn echt op stoom. Dit zijn dan ook serieuze wijnen om lang weg te leggen. Om een doos van in te slaan en jaar na jaar te ontdekken wat de tijd met de inhoud doet.

Het verhaal achter de wijn

Waaraan herken je Châteauneuf-du-Pape? Het wapen in reliëf op de fles. Dat is het pauselijk wapen van de stad Avignon met twee gekruiste sleutels, het wapen van Sint-Pieter. Vanaf de veertiende eeuw was Avignon namelijk de stad waar de hoogste katholieke leiders hun zomers doorbrachten. Liefst zeven opeenvolgende pausen deden dit. Ze stimuleerden er de wijnproductie en zorgen dat het wijngebied steeds groter werd. Niettemin met strenge productievoorwaarden. Zij legden de basis voor de latere AOC-wetgeving. De wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape hebben relatief veel stenen in de bodem. Dat maakt het aanplanten van nieuwe wijngaarden er niet makkelijker op. Je vindt er daarom vaak oude druivenstokken van zo’n 30 tot 70 jaar oud. Het voordeel is dat die minder fruit opleveren, van betere kwaliteit! Met een wettelijk vastgelegde maximale opbrengst van 35 hectoliter per hectare is dat best handig.

Heerlijk met

wild! Maar vooral bij uitgebreide familiediners waar gezelligheid in combinatie met goed en lang tafelen de hoofdrol spelen.

Details
Land Frankrijk
Regio Rhône
Appellatie Châteauneuf-du-Pape
Soort Rood (droog)
Druif Grenache noir, syrah, mourvèdre, cinsault, counoise, muscardin, vaccarèse
Oogst Handgeplukt
Houtlagering Deels op nieuw en gebruikt eikenhout (50%)
Alcoholpercentage 15,5 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2018/2019
Het best op dronk Nu tot 20 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het