Chateau Montelena Winery
Zonder twijfel het meest iconische wijnhuis in de “nieuwe” wereld: Chateau Montelena Winery. Deze wijnmakerij is al vanaf de start in 1882 uniek te noemen. Met als onbetwist hoogtepunt de ‘Judgement of Paris’ in 1976. Maar episch blijven hun wijnen tot op de dag van vandaag.
Judgement of Paris is een knipoog naar een verhaal uit de Griekse mythologie. Inmiddels heeft de wijnvariant uit 1976 het origineel veruit in bekendheid overstegen. Het is dan ook een fantastisch verhaal.
Historische wijnproeverij
Korte variant: een Britse wijnhandelaar, Steven Spurrier, organiseerde in 1976 een blinde wijnproeverij. De beste Franse witte uit Bourgogne en beste rode uit Bordeaux werden vergeleken met het beste dat de VS op dat moment te bieden had in chardonnay en cabernet sauvignon. En wat bleek: de US of A won in beide categorieën. Stag’s Leap Wine Cellars bij rood, en bij wit… you’ve guessed it: Montelena. De wijnwereld schudde op zijn grondvesten, zul je begrijpen, en Amerikaanse (lees: Napa Valley) wijnmakers stonden voor het eerst écht op de kaart.
De meest amusante manier om het hele verhaal te leren kennen – als je dat nog niet deed – is de film Bottle Shock kijken (met de briljante en veel te vroeg overleden Alan Rickman als Steven Spurrier).
Uniek vanaf het begin
Over geschiedenis gesproken. Chateau Montelena Winery heette oorspronkelijk A.L. Tubbs winery, naar de oprichter. Deze succesvolle zakenman en senator uit San Francisco had een droom: Californische wijnen van wereldklasse te maken in Napa Valley. Hij vond de ideale plek enkele kilometers ten noorden van Calistoga, aan de voet van Mount Saint Helena.
Het chateau – inderdaad, zonder accent op de a, want Amerikaans – dateert van 1888. In tegenstelling tot andere wijnbedrijven die in deze periode gebouwd werden, was de constructie niet van hout maar van steen. In de stijl van een Engels kasteel, met dikke muren om warmte en kou buiten te houden. Daarnaast ook – uniek voor die tijd – gebouwd in een heuvel, om nog beter temperatuurswisselingen onder controle te houden. Belangrijk voor kwaliteitswijn.
Chinese tuin
Zo ver kwam Tubbs zelf echter niet. Na de Drooglegging kreeg zijn kleinzoon Chapin de boel weer enigszins aan de gang. Hij oogstte de wijngaarden, maakte wat wijn, verkocht druiven aan andere wijnhuizen en aan hobbywijnmakers. In 1940 doopte hij het wijnhuis Chateau Montelena Winery, een samentrekking van Mount St. Helena.
Na zijn dood in 1947 viel de boel stil. Decennia lang lag het chateau er verlaten bij. De familie Tubbs verkocht hun chateau in 1958 aan Yort Wing Frank, een elektrisch ingenieur uit Hong Kong en zijn vrouw Jeanie, die een plek zochten om van hun pensioen te genieten. De omgeving inspireerde Yort om er een meer te laten graven en een prachtige Chinese tuin aan te leggen. Vandaag de dag is Jade Lake nog steeds een van de mooiste natuurreservaten in Napa Valley met een keur aan flora en fauna. En de wijn?
De wederopstand
Dat hoofdstuk kreeg pas weer een serieus gezicht met de komst van Jim Barrett, in de vroege jaren zeventig. Onder zijn leiderschap werden wijngaarden gerooid en herplant, en de wijnmakerij voorzien van een moderne installatie. Hij stelde een team samen om wijngaarden en wijnmakerij goed te overzien en rustte niet voordat hij de beste druiven in Napa had. In 1972 werd er voor het eerst wijn gemaakt. De rest van het verhaal ken je.
Hoewel, nog altijd is Montelena, met zoon Bo Barret aan het roer, een gevierd familiewijnbedrijf dat blijft volharden in kwaliteit en smaak.
Dubbel en dwars
De wijnen van Montelena zijn stuk voor stuk bijzonder. Intense en toch elegante wijnen, voor Napa Valley-begrippen, die naarmate ze ouder worden winnen aan karakter en verfijning. Je vindt er de usual USA suspects: cabernet sauvignon, zinfandel en petite syrah, maar ook cabernet franc voor rood. In wit uiteraard de legendarische chardonnay, maar ook sauvignon blanc (late harvest én droog) en een verrassende riesling.
Goedkoop zijn ze misschien niet, deze prijswinnende en iconische flessen, maar het is de uitgave dubbel en dwars waard. Gegarandeerd.