Bogle Vineyards
Het Amerikaanse wijnhuis Bogle Vineyards vind je langs de Sacramento River, in Clarksburg, net ten zuiden van Sacramento, zo’n 100 kilometer landinwaarts ten noordoosten van San Francisco. Niet één van de typische, bekende gebieden waar wijn gemaakt wordt in Californië.
Het is een streek van jagers en vissers, van boeren en andere plattelandsbewoners. Een gebied waar iedereen elkaar kent, als ware het een groot dorp. Daar waar al drie, vier generaties lang boerenfamilies een bestaan voor zichzelf hebben opgebouwd. Een hard bestaan vaak.
Geschiedenis
Het boerenbedrijf van de familie Bogle begon met fruitboomgaarden. Opa Bogle was een tiener tijdens de Grote Depressie en zag hoe de familie hun land kwijtraakte. (Een verhaal overigens, dat overeenkomsten vertoont met dat van Backsberg in Zuid-Afrika). Toen hij terugkwam na te hebben gevochten tijdens WOII kocht hij de eerste tien hectaren terug. Dat werd ‘The Home Ranch’.
Pas in 1958 plantte hij de eerste wijndruiven in de delta. Dat deed niemand daar, dus andere verklaarden hem in het begin voor gek. Maar hij gaf niet op en al snel werkte de hele familie in het bedrijf. Vader Bogle werkte op het land, moeder deed de boekhouding, de receptie en verkocht de wijn. Vergaderen deden ze aan de keukentafel.
De familie
Vader en moeder Bogle was geen lang en gelukkig leven gegund, beide overleden op jonge leeftijd, eerst vader. Zoon Warren was toen 21 en in het tweede jaar van College. Hij moest terug naar huis, om te werken. Niet veel later overleed zijn moeder aan leukemie. Sindsdien is Warren Bogle directeur en ‘vineyard manager’. Als hem nu, zoveel succesvolle jaren later, gevraagd wordt wat hij doet, antwoordt hij steevast: ‘Ik ben boer.’ Terwijl hij nu zoveel meer verantwoordelijkheden heeft.
Bogle is nog steeds een echt familiebedrijf. Warren’s oudere zus Jody doet de pr en Ryan Bogle, ten slotte, is financieel directeur. Iedereen voelt zich onderdeel van deze familie, ook medewerkers die van buiten komen. Sommigen werken al 45 jaar bij het bedrijf!
Bijzondere aanpak
Alle wijn van Bogle wordt vergist op hout, dat is best uniek. En van elk vat wordt de wijn tijdens dat proces zeer regelmatig met de hand ‘omgeroerd’. 20 duizend vaten! Niet voor niets is de onderneming een van de grootste gebruikers van hout in de wijnindustrie. Als vuistregel geldt: chardonnay een maand in het vat, alle rode wijn een jaar.
Ze hebben veel verschillende stukken wijngaarden, die ook niet allemaal bij elkaar op één locatie liggen. Toch benaderen, beoordelen en benutten ze elke wijngaard zoals een klein wijnbedrijf dat zou doen. Per stuk. Zo leren ze elk stukje land goed kennen en weten hoe ze daar de beste druiven laten groeien. Alle druiven die ze zelf verbouwen of inkopen, zijn ‘certified green’. Bogle staat voor: integriteit, kwaliteit en consistentie.
De wijnen
Ruim tien verschillende wijnen vind je in het assortiment bij Bogle. Een tweetal stevige witte van chardonnay en sauvignon blanc, en het merendeel krachtig rood. Een aantal van één druivenras, zoals cabernet sauvignon, zinfandel en merlot, maar ook boeiende blends. Kenmerkend bij alle wijnen is een duidelijk smaakprofiel, met veel fruit en de kracht van houtgebruik zonder dat het ooit echt te zwaar wordt. Bijzonder is ook de ‘port’ van petite syrah (of durif), een versterkte rode wijn in Ruby-stijl die zomaar 20 jaar houdbaar is.
Hun ouders hadden nooit kunnen vermoeden hoe Bogle er nu voor staat. Maar het familieverhaal, de geschiedenis erachter, die blijft. Er zit al 40 jaar hard werk, toewijding en passie in elke fles. En de wil om goede wijn te maken waar mensen elke dag van kunnen genieten, is nooit veranderd. Jody Bogle: ‘En ik hoop dat dat zo blijft.’