CONTACTINFO // TEL +31 [0]10 426 46 72 // MAIL sales@hosmanvins.nl
  • Meer over ons
  • Geschenken
  • Agenda
  • Wijnabonnement
  • Meer over ons
  • Geschenken
  • Agenda
  • Wijnabonnement
  • Agenda
  • Proeverij
  • Van de pers
  • Nieuwsbrief
  • Geschenken
  • Wijngenootschap
  • Onze wijnhuizen
  • Doosje Thuiswijn

Le Calcinaie

Wijn maken, dat doe je toch van de druiven die je zelf verbouwt? Niet altijd. Genoeg wijnmakers kopen (voor een deel) druiven in. Simone Santini niet. Bij Tenuta Le Calcinaie houden ze liever alles zelf in de hand. Van de plant tot de fles. 

Tenuta Le Calcinaie is een klein wijnhuis in Toscane, slechts drie kilometer verwijderd van het wereldberoemde middeleeuwse dorp San Gimignano. Inderdaad, dat van die veertien torens.

Resten van zeeleven
De naam Calcinaie komt van de ondergrond die al op een halve meter diepte gevonden wordt: kalksteen. Deze is afkomstig van de resten van zeeleven uit het Plioceen, een tijdperk van zo’n 5 tot 2 miljoen jaar geleden.  

Biologisch bovendien
Eigenaar en wijnmaker Simone is een gepassioneerd techneut. En geen vrouw, wat wij als Nederlanders meteen zouden denken. Zo werkt dat in zuid-Europa niet.
Hoe dan ook, hij plantte zijn eerste hectare met vernaccia in 1986 en begon in 1989 met rood. Daar kwam in 1993 welgeteld één eikenhouten vat met sangiovese vanaf. Zo bescheiden is de man niet meer. Nog steeds klein, maar inmiddels met 12 hectare aan wijngaard en goed voor zo’n 70 duizend flessen per jaar. Sinds 1995 biologisch bovendien.

Kracht en kleur
In 2006 zag de nieuwe kelder het levenslicht. Nou licht, eigenlijk juist niet want het is een volledig ondergronds bouwwerk waar de temperaturen laag en gelijk blijven, en de wijnen daardoor op hun gemak op dronk kunnen komen.
De kalkbodem, aangevuld met klei, zand en fossiele resten, zorgt voor minerale, gestructureerde en breed geschakeerde wijnen. Om de delicate schil van de vernaccia te beschermen tegen de zon zijn de wijngaarden naar het noord-oosten gelegen. De rode druiven groeien op een hoger gelegen deel van de landerijen. Zo tussen de 200 en 250 meter boven de zeespiegel en met een ondergrond van bruine en rode klei. Dat bewijst zijn nut in de kracht en kleur van deze wijnen. 

DOCG en IGT
Simone legt zich al zijn hele leven toe op de zorg voor zijn wijngaarden en het creëren van zijn eigen wijn. Die is er in nogal wat verschijningsvormen: Vernaccia di San Gimignano DOCG, Vernaccia di San Gimignano Riserva DOCG, Chianti Colli Senesi DOCG, Chianti Colli Senesi Riserva en vier IGT-wijnen.

Control freak
Om elke wijn zijn eigen typiciteit en hoogst mogelijke kwaliteit mee te geven maakt Simone met zijn team optimaal gebruik van de vijf terroirs die het wijnhuis bezit. Vier ervan bevinden zich binnen de gemeente San Gimignano, de vijfde (Santa Maria) vind je in het plaatsje Colle Val d’Elsa.

Het hele proces in eigen hand, zoals je bovenaan al las. Misschien is Simone Santini een beetje een control freak, maar het wijnhuis valt geregeld in de prijzen bij de meest aansprekende instituten ter wereld. Dat werpt dus zijn vruchten af. En dat proef je.

www.tenutalecalcinaie.com

HOSMAN VINS WIJNIMPORTEURS

WESTVEST 44

3111 BW SCHIEDAM

TEL. 31 10 426 46 72

FAX. 31 10 473 00 08

E-MAIL. SALES@HOSMANVINS.NL

CONTACT

KANTOOR- EN OPENINGSTIJDEN:

MAANDAG T/M VRIJDAG

VAN 9.00 TOT 17.30 UUR

DE WIJNWINKEL IS GEOPEND VAN

DINSDAG T/M ZATERDAG

VAN 10.00 TOT 17.30 UUR

ALGEMEEN

PRIVACY COOKIES ALGEMENE VOORWAARDEN BEZORGEN & BETALEN
op de hoogte blijven van acties, proeverijen en evenementen? aanmelden voor de nieuwsbrief →

ASSORTIMENT

ROOD WIT ROSE GEDISTILLEERD MOUSSEREND