Le Salette
Italië, och Italië. Een wijnland om nooit op uitgekeken te raken. Zoveel wijn, zoveel druivenrassen, zoveel mooie verhalen. Bij Le Salette Azienda Agricola is het al niet anders. Ingeklemd tussen het Gardameer en Verona maken ze er al generaties lang het prachtigste rood.
En jawel, heus ook nog wat weelderig wit en ruisende rosé. Maar daarover later meer. Le Salette vind je in de heuvels van het noord-Italiaanse plaatsje Fumane, zo’n 20 autominuten ten noorden van de stad Verona. In het wijngebied geclassificeerd als Valpolicella, wie kent het niet?
Ideale omstandigheden
Valpolicella is een uniek wijngebied in de provincie Verona, door heuvelgebieden aan de voet van de Alpen ten westen en noorden beschermd tegen ijzige kou uit noord-Europa, waarbij het nabij gelegen Gardameer juist de zomerhitte tempert. Ideale omstandigheden voor druivenplanten, maar ook voor olijfbomen.
Lokale druivenrassen
Le Salette heeft een 20-tal hectaren wijngaarden, verspreid over vier locaties in de Valpolicella Classica DOC-regio. Bijzonder: de druivenstokken groeien er vaak nog aan traditionele pergola’s. Ze werken er voornamelijk met voor de streek bekende druivenrassen als corvina, rondinella en molinara. Maar ook met minder bekende, lokale namen als corvinone, oseleta en croatina. En als je je afvraagt: waar ken ik die ook weer van? Dan zit je goed: Amarone!
Over Amarone
Amarone is één van de bekendste Italiaanse wijnen, wereldwijd vermaard om zijn uitgesproken zwoele rijkheid en ronkende rijpheid van donkerrood tot bijna zwart fruit. Door druiven na de oogst te laten indrogen op rieten matten, verdampt het watergehalte en wordt het suikergehalte in de druif steeds geconcentreerder. En dat proef je terug in de wijn, inclusief dat extra zetje alcohol dat al gauw oploopt tot rond de 15 of meer procent.
Het absolute topmodel uit de productielijn van La Salette als het gaat om Amarone is de Pergole Vece, van druiven uit drie geselecteerde wijngaarden en van druivenstokken van minstens 20 jaar oud. De druiven drogen na handmatige oogst vijf maanden, na vergisting rijpt de wijn 30 maanden in barriques en nog eens acht in de fles. En dan heb je ook wat. Deze klasbak maken ze alleen in de beste oogstjaren, maar staat dan ook meteen garant voor 30 jaar bewaarpotentieel.
Uitgelezen tip
Naast nog twee andere Amarones maakt La Salette ook Ripasso – ook wel bekend als “baby-Amarone”, omdat de schillen van de Amarone worden hergebruikt om Ripasso-wijn mee op smaak te brengen: de wijn “passeert” die schillen. Vandaar de naam. Uitgelezen tip als je een wijn wilt met een ‘touch’ van Amarone voor een wat vriendelijker budget.
Avontuurlijke wijndrinker
Ten slotte vind je in het assortiment ook voldoende meer licht-verteerbare wijnen zoals hun Valpolicella Classico, die al een half jaar na de oogst geheel fris en fruitig de fles in gaat, en een rosé van 100 procent molinara. Eentje die heel prima bij vis en antipasti gaat.
Om de serie compleet te maken is er de Cesare Passito Bianco, een witte dessertwijn van semi-gedroogde druiven. En is er ook zoet in het rood: twee soorten Recioto, een dessertwijn die uitstekend past bij nagerechten met fruit, chocoladetaart, ijs, pudding en noten. Krijg je al trek?
Le Salette is er voor de avontuurlijke wijndrinker en biedt toch voor bijna iedereen wat wils.