Mendel Wines
Het Argentijnse Mendel Wines is een relatief nieuw wijnhuis. Architecte Anabelle Sielecki en wijnmaker Roberto de la Mota richtten het in 2003 op. Met maar één doel: wijn maken van onberispelijke, superieure kwaliteit die het karakter van de oude wijngaarden met malbec en cabernet sauvignon perfect tot uitdrukking brengen.
Het bedrijf mag dan jong zijn, de oorspronkelijke 15 hectares wijngaarden dateren al van 1926. Na de oprichting is daar nieuwe grond aan toegevoegd. Mendel leaset wijngaarden in verschillende delen van Mendoza.
Hoofdstad van de wijn
Mendoza, dus. Je vindt Mendel inderdaad in de beroemde Argentijnse hoofdstad van de gelijknamige wijnregio. Net achter het Andes-gebergte, ter hoogte van en hemelsbreed niet eens heel ver van de Chileense hoofdstad Santiago. Over hoogte en hemel gesproken, de wijngaarden van Mendel liggen gemiddeld rond de 1.000 meter boven zeeniveau. En dat is best handig in een woestijnachtig klimaat.
Ernstig auto-ongeluk
Mendel Wines is het geesteskind van architecte Anabelle Sielecki en Roberto de la Mota. De la Mota werkt al sinds zijn 19e in Argentijnse wijngaarden. Onder andere als wijnmaker voor Bodegas Chandon, ook lanceerde hij Cheval de los Andes, een joint-venture met het vermaarde Château Cheval Blanc uit Bordeaux. Behalve voor Mendel is hij ook nu nog steeds consultant voor andere wijnhuizen. Een druk man, kortom. Zelfs een ernstig auto-ongeluk in 2007 weerhield hem er niet van zijn ambities te blijven verwezenlijken. De samenwerking met Sielecki blijkt namelijk jaar op jaar zeer succesvol.
Eerbetoon
De naam Mendel komt weer van de Sielecki-kant, Anabelles vader is naamgever van het estate. Hij emigreerde naar Argentinië en was daar succesvol in allerhande zaken. Mendel hield van de aangename dingen in het leven en was groot fan van topklasse wijnen. Je kunt de wijnen van Mendel gerust een eerbetoon aan haar vader noemen.
Het klimaat
Mendoza kent een woestijnachtig en continentaal klimaat, met duidelijke seizoenen. Met minder dan 200 millimeter regen per jaar is irrigatie – en ja, dat mag daar in tegenstelling tot in Frankrijk – hard nodig. Dat gebeurt op een unieke manier, zoals de oorspronkelijke bevolking in de regio dat al eeuwen doet.
Op 1.000 meter hoogte boven zeeniveau haalt het kwik ‘s zomers soms wel de 33 graden, maar ‘s nachts koelt het af tot een aangename 17 graden Celsius. Deze temperatuurschommelingen dragen sterk bij aan de kwaliteit van de druiven.
Samen voor het beste
Roberto de la Mota heeft als wijnmaker een – ogenschijnlijk – vrij simpele reputatie: het consistent leveren van klassiek gestructureerde wijnen met elegantie en finesse. Iets dat niet van alle Argentijnse wijn gezegd kan worden. Als gevestigde wijnfamilie produceren Sielecki en De la Mota zij aan zij wijnen die het karakter weergeven van de oude wijngaarden met malbec en cabernet sauvignon in Mendoza’s Luján de Cuyo.
Bij Mendel wines houden ze elk detail van het ambachtelijk wijn maken strak in de gaten. Van het kiezen van de beste stukken wijngaard en het plukken van de druiven, tot het vergisten in kleine tanks en het rijpen in de beste Franse eiken vaten. Zoals ze zelf zeggen: ‘Stokoude wijngaarden, gepassioneerde mensen, ervaring en vriendschap komen samen bij het maken van onze bijzondere wijnen.’